Lokalt hold fra Sundby Sejlforening vinder DM 2021

  En reportage fra DEN 840 vinder af Dm i Sundby Sejlforening d. 9.-11. oktober.

  Sundby Sejlforening var endnu en gang vært for et DM – denne gang i sportsbådsklassen Melges 24. 

  Fredag: 

  Da vi ankommer på havnen til stævnets første dag, bliver vi mødt af en mur af tåge og vindstille. Det giver os lidt ekstra tid til at pakke vores båd ud, som vi ikke har rørt siden, vi sejlede EM i Slovenien tilbage i september. Tågen fortsætter og dommerbåden må sætte AP (udsættelse) og vi har derfor god tid – sammen med de andre hold – til at få sat bådene i vandet og optimeret på trimmet. 

  Omkring kl. 12 begynder solen at tage over for tågen og AP skydes ned, og vi skal endeligt på vandet. Der gik dog lidt før vinden blev stabil, så nissehuen (AP) kom op igen på dommerbåden. Der gik ikke længe og endeligt kom der vind nok til at skyde stævnet i gang. 

  Vinden kom fra S-SØ 2-4 m/s – og med kraftig nordgående strøm var der kun en vej rundt på banen: Start til luv på linjen og søg ind under land i strøm læ. Første sejlads vandt vi, men de efterfølgende sejladser blev vi lidt snydt af vinden og strømmen helt oppe under topmærket. Strømmen drillede dog ikke kun os, da flere af bådene havde svært ved at runde topmærket grundet op til 2 knobs modstrøm! Vi sejlede konservativt og ville ikke meget tidligt ud på styrbord layline, derfor vendte vi ca. 10-15 længder under layline og lod de andre gå bag om og ud i køen på layline. Men det skulle vise sig at være skidt for med både mere strøm og mindre tryk, vandt vi ikke på den taktik. Så efter at have begået den fejl hele fire gange, diskuterede vi lidt ombord og overgav os til den ene vej, der var rundt på banen: Helt ud på layline for at ramme tryk og undgå for meget modstrøm. En anden faktor var tang – alle holdene havde våde ærmer efter at have måtte fiske tang af roret op til flere gange i løbet af sejladserne.  

   Der blev afviklet 3 sejladser, hvor vi blev 1,2,2. Heldigvis er Sundby Sejlforening godt sejlede og andre medlemmer tog sig af førstepladserne. 

  Lørdag: 

  Om lørdagen var det fortsat lette vindforhold, men i dag ingen grund til udsættelse og starten kunne gå kl. 10 som planlagt. Stadig vindretning fra S-SØ og med stærk nordgående strøm. 

  Rent taktisk lignede det også meget fredagens sejladser. Start helt til luv på startlinjen – selv en start i anden række til luv kunne betale sig. Ind under land, helt ud på styrbord layline, hvor der lå mere tryk og lidt mere strømlæ. 

  I syvende sejlads blev vi fristet af den meget store læ-fordel, der var på startlinjen og startede som absolut mest læ båd. Vi kom som skud ud af en kanon og synes selv, det var en super start med rum kurs og masser af tryk. Vi var dog kun to både, der troede på at fortsætte – og resten af feltet vendte hurtigt ind mod højre.  

  Efter lidt tid på styrbordhalse indser vi, at det ikke ser helt godt ud og vender efter feltet på bagbord halse med skrald kurs og kraftig modstrøm: ”Snydt”. De andre både kommer jo selvfølgelig rigtigt godt afsted inde under land, og vi er nærmest sidste båd om topmærket… Vi kæmper det bedste, vi har lært og ender fem i mål.

  Lørdagen bød på i alt seks sejladser, og vi blev 2,1,1,5,1,1

  Søndag:

  Hele Melges feltet havde set frem til en søndag og ikke mindst en vejrudsigt med lidt mere luft på programmet. Det er trods alt en båd, der er bygget til at plane. Vi starter kl. 10 som planlagt. Dog starter vi helt let ud med gaster til læ, men det skulle heldigvis ændre sig… 

  Vinden kom i dag mere inde fra Strandparken og med en dommerbåd længere ude i Sundet, fandt vi hurtigt ud af, at vi kunne borge strømmen på styrbord halse, så længe kursen var over 150 grader. Derfor var taktikken klar: Start til luv, borg strømmen og så snart vinden skrællede ned til de 150 grader, skulle vi slå ind over banen på bagbord halse.

  Med en vindretning lidt inde fra land S-SV, var der endeligt nogle gode vindspring og tryk at sejle og vende på. Til stor glæde for flere i feltet efter et par dage med lidt for meget ”envejs-sejlads”.

  En del af vores taktik var at holde godt styr på kompasset og selvfølgelig at holde god fart i båden – både på læns og på kryds. På lænsebenene var der især meget at hente på både tryk og rum/skræl, for da vinden øgede, begyndte vi at kunne køre ”high-mode” og få båden til at flyve lidt. I Melges 24 kan bare et lille vindtryk resultere i flere knobs fartforskel, så det gælder hele tiden om at fange det næste vindtryk. 

  Endeligt begyndte vinden at øge markant, og da vi nåede næstsidste sejlads var det tid til at plane på læns. Det fik smilene frem hos både os og konkurrenterne, da det er noget af det sjoveste. Sidste sejlads endte i 8-9 m/s og noget nær perfekte forhold. 

  For os var det svært at sætte en finger på søndagens sejladser, da vi lavede en ren serie på fem førstepladser. Dermed tog vi sejren hjem med i alt (14 point) og vandt endeligt DM guld efter mange års forsøg.

  Vores klubkammerat Peter Havn og besætning tog sølvet (38 point)

  Mens Kim Haugaard fra Kerteminde tog bronze (40 point).

  Herfra er der kun at sige tak til Sundby Sejlforening for et fantaktisk stævne, der virkelig var i særklasse. Både på land og på vand. Vi nød godt af fantastisk forplejning og en stærk indsats på vandet, hvor frivillige gjorde et flot arbejde med at lægge gode baner. En stor tak til jer!

  Skrevet af

  Kristian Schaldemose