s/y Nerthus i karantæne i Panama

Besætningen på s/y Nerthus skriver 18. marts 2020:
Smidt ud af San Blas – karantæne i Colon – alt vel ombord!

Nerthus nåede lige at opleve paradis på jord, da vi fredag morgen efter to døgns sejlads fra Columbia smed anker ved Orduptarboat, San Blas. De fine små sand-øer overstrøet af kokospalmer, lyden af vand der bryder på koralrevet, og de storsmilende, venlige indfødte som sejler rundt i kanoer skåret ud af en enkelt træstamme.

Mange af øerne er beboet – nogle gange blot af en enkelt familie. De er meget gæstfri og vil gerne snakke. Fx delte de viden om og synspunkter på udviklingen ude i verden (selv i udkanten af ingenting har de lokale mobil). De sælger kokosnødder og fisk uden på nogen måde at være anmassende. Til gengæld vil de gerne have drikkevand. For det har de ikke på alle øerne, men skal skaffe andre steder fra. De fik også LEGO, som vi havde taget med til børnene. Det kendte de godt. Verden er blevet lille. Og meget apropos stoppede idyllen desværre allerede på vores tredje dag. Midt på dagen kom en motorbåd med hele 9 repræsentanter fra de panamanske myndigheder og militær. De fortalte at vi skulle forlade området øjeblikkeligt og i stedet sejle til Colon for at blive sat i karantæne. Det mente kaptajnen ikke var forsvarligt på det tidpunkt af dagen med øje på turens længde. Men det var altså pr dekret fra præsidenten, så der var ingen pardon. Heldigvis kunne vi finde fine ankerpladser på vejen.

I skrivende stund er vi ankommet til Colon og sat i karantæne her på Nerthus. Vi er meget heldige, fordi vi har fået lov at indberegne alle dage siden afrejsen fra Santa Marta i perioden. Det betyder at vi skal opholde os på båden uden nogen som helst form for landgang i en uge i stedet for 14 dage. Heldigvis er ankerbugten fin og ren og vores landkontakt har humor og har tilbudt at bringe forsyninger til båden og “is til drengen!”. Vi har allerede set hvordan det foregår på en af de andre både. To mand på en motorbåd fuldstændigt tildækkede af ansigtsmasker stikker varer over rælingen i den ene side, mens alle ombord er beordret over i den anden side af båden. Det virker temmelig dramatisk. Men vi er ved godt mod. Lige nu har alle optur over udsigten til nye forsyninger af øl og friske grønsager. Så klarer vi nok resten hen ad vejen.
Sakset fra s/y Nerthus’ side på facebook >>

Michael Netschajeff skriver på Facebook, at Joakim & Co. overvejer at lægge båden op i Panama og fortsætte verdensomsejlingen til efteråret.